Sinds de uitbraak van de coronapandemie hebben consumenten, winkels en de industrie nog altijd te kampen met tekorten. Onder andere ten aanzien van chips, fietsonderdelen, bouwmaterialen en grondstoffen in het algemeen. Hoewel het inmiddels gaat over een tijdspanne van anderhalf jaar, zijn de tekorten nog steeds niet opgelost.

De eerste tekenen van tekorten waren begin 2020 al in China vast te stellen. Hier werd voor het eerst de productie van artikelen en materialen stilgelegd waarna andere landen volgden. Anderzijds groeide de vraag naar grondstoffen en halffabricaten. Door corona gingen mensen meer winkelen, sporten, klussen en thuiswerken. Een situatie die om nieuwe elektronica, gereedschappen en andere benodigdheden vraagt. Vraag en aanbod raakten hierdoor aan twee kanten uit balans.

Transportkosten

Een derde ontwikkeling zijn de stijgende kosten van transport. Dit omdat de pandemie het vervoer van goederen nu eenmaal bemoeilijkte. Zo leidde de uitbraak onder meer tot een tijdelijke stop van de zeevaart. Voordat dit weer hersteld is, zijn zeker enkele maanden nodig. Naast de hogere transportkosten ontstond er een tekort aan containers in onder meer China; eenvoudig omdat ze niet terug werden gebracht.

De ellende werd compleet gemaakt met het vastlopen van het containerschip Ever Give in het Suez kanaal. Door de dagenlange stremming ontstonden er grote files van schepen. Daarbij sloot de Chinese overheid een belangrijke haven in het zuiden van het land vanwege de corona uitbraak wat tot minimaal evenveel problemen leidde. Om maar niet te spreken van de personeelstekorten in diverse havens.

Oplossing nabij

Ondanks de ongunstige ontwikkelingen verwachten experts volgens nu.nl dat binnen afzienbare tijd de ergste problemen voorbij zijn. Kijkend naar bouwmaterialen zijn onder meer de houtprijzen aan het zakken. Verder hebben bedrijven hun productiecapaciteit verhoogd en zetten vervoerders meer schepen en vrachtwagens in. Nog een paar maanden volhouden dus.

Bron: Houtwereld – Marjolein