SHINGLES
Het gebruik van shingles is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wordt in Nederland steeds populairder.
BLUE LABEL
De Blue Label shingles zijn uitstekend geschikt voor daken en gevels in een west Europees klimaat. Ze zijn 100% vrij van noesten en spint en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.
GESCHIEDENIS
In Canada en de Verenigde Staten werden de daken van de kolonistenwoningen gedekt met handgekloofde red cedar ‘shakes’, de voorloper van de dakshingles. Tegenwoordig worden de plankjes vaak machinaal gezaagd en dan spreekt men over ‘shingles’.
EEN LUXE UITSTRALING
Met western red cedar shingles voor dak- of gevelbekleding
VOORDELEN
Als architect heb je een enorme ontwerpvrijheid bij het gebruik van shingles omdat je vrij makkelijk kleine daken en onregelmatige vormen kunt bedekken. In Noord Amerika zie je dan ook veel huizen met dakkapelletjes of zelfs torentjes van shingles. Volgens de richtlijnen kan een shingledak gemaakt worden vanaf 15 graden, oplopend tot 90 graden, vandaar dat het ook geschikt is als wandbekleding. De shingles worden normaal gesproken zonder afwerking gelegd. Het hout is duurzaam genoeg om het weer te trotseren. Afwerken/schilderen met bijvoorbeeld watergedragen verf geeft de mogelijkheid om een dak in elke gewenste kleur te krijgen.
KENMERKEN
De plankjes zijn kwartiers uitgezaagd en gedroogd. De delen zijn 45 cm lang en variëren in breedte van ca. 8 tot 20 cm. De dikte verloopt taps toe van ca. 1 tot 8 mm. Een pakket shingles heeft een werkende inhoud van 2,3 m2.
De shingles worden drie lagen dik dakpansgewijs gelegd met het dikste stuk naar beneden. Uiteindelijk komt alleen de onderste 15 cm in het zicht. De onderste rij bestaat uit twee shingles die met de naden verspringend op elkaar zijn aangebracht.
De shingles moeten bij voorkeur aangebracht worden op een lattenwerk van hart op hart 15 cm zodat er ventilatie aan de onderzijde is.
Elke shingle moet met twee RVS spijkers of nieten vastgezet worden. De spijkers worden bedekt door de shingle die erboven geplaatst wordt.
Leg de shingles niet te strak tegen elkaar want ze moeten een beetje kunnen werken. Ongeveer 5 mm tussenruimte is ideaal.