EUROPEES GRENEN
Grenen kent een lange historie, het wordt sinds mensenheugenis toegepast. Momenteel is grenen, na vuren, wereldwijd de meest gebruikte naaldhoutsoort.
HERKOMST
Aangezien grenenhout in heel Europa voorkomt zal het duidelijk zijn dat de kwaliteit van het hout en het spintaandeel sterk afhankelijk is van het groeigebied. Hoe noordelijker en kouder, des te langzamer de groei en daardoor fijnjarig hout. Afhankelijk van de bodem geeft dat in de regel uit Noord Europa kwalitatief beter en harder hout. Grenen is harshoudend en de ervaring heeft geleerd dat het door veroudering harder wordt.
- Botanische naam: Pinus Sylvestris
- Groeigebied: Europa en Noord Azië
- Houtsoort: Naaldhout
WIJ BETREKKEN VOORNAMELIJK UIT:
- Noord en Midden Zweden
- Finland en Noorwegen
- Duitsland
Vooral de mooie uitstraling gecombineerd met een gunstige prijs maakt grenen tot een aantrekkelijke houtsoort met een esthetische meerwaarde. De draad is recht en de nerf fijn tot matig. Het spreekt voor zich dat al het Scandinavische hout uit duurzaam beheerde bossen komt.
BENAMING
In Scandinavië is de naam voor grenen ‘furu’ en opvallend genoeg is de naam voor vuren ‘gran’, wat natuurlijk voor verwarring kan zorgen. De juiste Nederlandse benaming is pijnboom, al wordt vaak de naam grove den gebruikt. Gemiddeld wordt een boom ongeveer 35 meter hoog met een diameter van 30-60 cm. De boom is recht en cilindrisch en takgroei geschiedt in kransvorm, mede daarom kent grenen grotere stukken kwastvrij hout dan bijvoorbeeld vuren. Daardoor is het hout aan de buitenkant van de stam, ook wel ‘sideboards’ genoemd, nagenoeg kwastvrij.
VERANTWOORD GEPRODUCEERD HOUT
Het merendeel is PEFC™ gecertificeerd, maar ook FSC® gecertificeerd hout is mogelijk. Wij zijn zowel PEFC™ als FSC® gecertificeerd.
LEVENDIGE UITSTRALING
Het kernhout is donkergeel tot roodbruin getint en steekt af tegen het spinthout dat lichtgeel van kleur is. Daarnaast zorgt het vroeg- en laathout voor duidelijk kleurverschil. Kwartiers gezaagd hout heeft een streeptekening en dosse gezaagd een vlamtekening.
Het hout dat afkomstig is van jonge bomen bevat een groot percentage spinthout, aangezien de pijnbomen pas op ca. 25-jarige leeftijd kernhout beginnen te vormen. Uit proefnemingen is gebleken dat dit spinthout in mechanisch opzicht niet onderdoet voor kernhout. Wel is het spinthout onder vochtige omstandigheden gevoelig voor schimmelaantasting waardoor snel verblauwing ontstaat.
EIGENSCHAPPEN
Grenen kan zowel aan de lucht als kunstmatig snel en zonder moeilijkheden worden gedroogd. Dik hout, vooral wanneer dit hartgekloofd is, dient voorzichtig te worden gedroogd om trekken en scheurvorming te voorkomen. Mits goed gedroogd is er slechts een matige neiging tot vervorming. Grenen is harshoudend en soms kunnen de harsgangen als uiterst fijne streepjes worden waargenomen. Versgezaagd of geschaafd grenenhout verspreidt een aangename hars- of terpentijngeur. Deze geur verdwijnt op den duur, maar als oud hout opnieuw wordt bewerkt, ruikt het weer als nieuw. Erg harsrijk hout dient voor het lijmen alsook voor het aanbrengen van verf of vernis eerst ‘ontvet’ te worden. Bewerken, spijkeren, schroeven en lijmen van grenen levert weinig problemen op.
Zaandijk – Restauratie monumentaal pand – 2020
Restaurateur Bart Nieuwenhuijs, gespecialiseerd in 17e en 18e eeuwse Zaanse houtbouw zoals molens en pakhuizen, demonteerde in 2004 het 17e eeuwse woonhuis van Hero de Jager in Koog aan de Zaan en is nu bezig het opnieuw op te bouwen in Zaandijk. Omdat het pand een monumentale status heeft moet er zoveel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal hergebruikt worden. Naast de originele balken is grenenhout gebruikt, daarnaast hebben wij tevens Western Red Cedar gevelbekleding en Europees lariks (voor de steegkant) mogen leveren.
Leuven – Bouw Contius orgel – 2016
Flentrop orgelbouw is verantwoordelijk voor de bouw van dit orgel in de stijl van H.A. Contius. Het staat in de St. Michielskerk in Leuven. Het orgel werd in de kerk op dezelfde plaats gebouwd als het historische Le Picardorgel dat tijdens een geallieerd bombardement in mei 1944 verloren ging.
EEN HOUTSOORT MET
ZEER VEEL MOGELIJKHEDEN
ZEER VEEL MOGELIJKHEDEN
TOEPASSINGEN
Grenen wordt voor vele doeleinden gebruikt. Bepalend hierbij is de kwaliteit en het herkomstgebied van het hout. Tegenwoordig wordt het grenen grotendeels vanuit Scandinavië geïmporteerd als halffabrikaat en gesorteerd volgens bepaalde kwaliteitsklassen, in Nederland volgens de KVH2000. Toepassingen zijn onder meer: vloerdelen, interieurbetimmering, plafonddelen, trappen, geveltimmerwerk, meubels, lijsten, profielen, zware constructies, emballage etc.
Voor buitenkozijnen wordt spint buiten de glaslijn afgeraden. Het spinthout is door zijn ‘open’ structuur daarentegen wel goed te impregneren. Daardoor is grenen, indien verduurzaamd, ook buitengewoon geschikt voor toepassingen buiten.
AFMETINGEN
We hebben een ruime beschikbaarheid aan maten. De beschikbare maatvoeringen kunt u hier downloaden in PDF-formaat.
VLOERDELEN
In Nederland wordt grenenhout nog steeds veel toegepast als massief houten vloer. Het is een aantrekkelijke houtsoort door de mooie levendige uitstraling, gecombineerd met een gunstige prijs.
- Bruto afmetingen: 25 x 200 mm (19,5 x 182 mm werkend)
- Bijzonderheden: geschaafd en geploegd met aan de langszijden een klein gebroken kantje en de onderzijde voorzien van drie anti-spanningsgroeven
- Nagedroogd: ca. 10% +/- 2%
- Lengte: 330 t/m 540 cm, onder voorbehoud van beschikbaarheid
- Verpakking: per 4 stuks in de krimpfolie
- Kwaliteit: kwinta, klasse C (KVH2000)
MEER INFO
Meer weten? Download de brochure ‘Bomen over Noord-Europees grenen‘ in PDF formaat (bron: Het Houtblad).